Menu
Το καλάθι σας

Η Φαρμακοτεχνία στο Εργαστήριο (Αλοιφές - Κρέμες - Πηκτώματα Πάστες - Καλλυντικά)

Η Φαρμακοτεχνία στο Εργαστήριο (Αλοιφές - Κρέμες - Πηκτώματα Πάστες - Καλλυντικά)
Η Φαρμακοτεχνία στο Εργαστήριο (Αλοιφές - Κρέμες - Πηκτώματα Πάστες - Καλλυντικά)
  • Συγγραφείς: Σ. ΧΙΚΜΕΤΙΑΝ
  • ISBN: 9789603941385
  • Εκδότης: ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ
  • Σελίδες: 251
  • Διαστάσεις: 17X24
  • Έτος Έκδοσης: 2002
30,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 28,30€

Kεφάλαιον 1 Σύντομη ανασκόπηση μερικών βασικών εννοιών από τη θεωρία των κολλοειδών διαλυμάτων
Βασικοί Ορισμοί                  
Ταξινόμηση των υλικών Σωμάτων             
Κατηγορίες  Μειγμάτων                  
Τα Κολλοειδη διαλυματα και οι Ιδιότητες  τους      
Η λέξη ‘γαλάκτωμα’ και οι διάφοροι ορισμοί της  

Kεφάλαιον 2 Θεωρίες γαλακτωματοποίησης
Εισαγωγή                  
Επιφανειακή Τάση                
Ενδοεπιφανειακή Τάση                    
Η Ελεύθερη Ενέργεια Επιφάνειας              
Τα γαλακτώματα και οι Λόγοι της  προτίμησης  τους        
Η Θεωρία του Ιξώδους  των γαλακτωμάτων                     
Η Θεωρία της  Ενυδατωσης  της  γαλακτωματοποίησης
Η Θεωρία της  Επιφανειακής  Τάσης                     
Η Θεωρία της  προσροφημένης  Μεμβράνης                    
Η Θεωρία του Μοριακού προσανατολισμού                     
Η Θεωρία της   προσανατολισμένης Σφήνας                   
Τα Φαινόμενα της  γωνίας  Επαφής  και της
Προτιμώμενης  διαβροχής              
Σύγχρονες  απόψεις  τρόπου Λειτουργίας  γαλακτωματοποιητών     

Kεφάλαιον 3 Ταξινόμηση γαλακτωματοποιητικών παραγόντων
Εισαγωγή                  
Α. Φυσικοί γαλακτωματοποιητές                
Φυσικοί γαλακτωματοποιητές  Φυτικής προέλευσης        
Πολυσακχαρίδια φυσικά                  
Ακακία (Acacia) ή Αραβικό Κόμμι (Gummi Arabicum)
Τραγακάνθα (Tragacanth) Ή Τραγακανθινό Κόμμι          
Αλγινικό Νάτριο (Sodium alginate)             
Άγαρ (Agar) ή  Άγαρ–Άγαρ (Agar-Agar)              
Πηκτίνη (Pectin)                    
Χόνδρος (Chondrus)                       
Αμυλον (Starch, Amylum, Corn Starch)     
Πολυσακχαρίδιαημισυνθετικά                    
Χόνδρος  (Chondrus)                      
Άμυλον (Starch, Amylum, Corn Starch)                 
Πολυσακχαρίδια ημισυνθετικά                   
Μεθυλοκυτταρίνη (Methocell) ή  Μεθυλοκελλουλόζη (Methylcellulose)  
Καρβοξυμεθυλοκυτταρική Νατριούxος                   
Σαπωνίνες                
Koυϊλλάΐα (Quillaja)              
Φυσικοί γαλακτωματοποιητές   Ζωικής προέλευσης      
Πρωτεΐνες                  
Ζελατίνη (Gelatin)  Ζωική πηκτή                  
Καζεΐνη (Casein)                  
Γλυκερίδια και Λιποειδή                   
Κρόκος αυγού (Egg Yolk) ή φρέσκος κρόκος αυγού N.F. VI      
Λεκιθική (Lecithin)                
Λίπος  Ερίου ή  Λίπος  Μαλλιού προβάτου ή  Λανολίνη (Woolfat)         
Αλκοόλες  Ερίου (Wool alcohols), Λανολίνης  αλκοόλες
Χοληστερίνη και Εστέρες  λύτης                 
Κηρός  Μελισσών (Beeswax)                     
Φυσικοί γαλακτωματοποιητές ανόργανης  προέλευσης   
Φυσικοί άργιλοι                     
Τεντονίτης  Ή Μπεντονίτης  (Bentonite)                  
Πεντονίτης  (Bentonite)                    
Κολλοειδή
Πυριτικά άλατα Μαγνησίου και αργιλίου
Μαγνησίου και αργιλίου
(Aluminium magnesium silicate ® Veegum)                 
Συνθετικοί γαλακτωματοποιητές     
Ανιοντικοί συνθετικοί γαλακτωματοπιητές
Σάπωνες       
Σάπωνες διαλυτοί  σάπωνες  σκαλικοί      
Σάπωνες αδιάλυτοι ή Σάπωνες μεταλλικοί
(Aluminium magnesium silicate ή  Veegum)                    
Συνθετικοί γαλακτωματοποιητές                 
Aνιοντικοί Συνθετικοί γαλακτωματοπιητές              
Δισθενών και Τρισθενών Μετάλλων                      
Σάπωνες Οργανικών αμινών                      
Σουλφουρωμένοι υδρογονάνθρακες                     
Λικυλοθειϊκά άλατα με Νάτριο (Fatty Alcohol Sulfates
ή  Alkyl Sulphates)            
Σουλφονικά άλατα με Νάτριο (Sulfonates)             
Κατιοντικοί γαλακτωματοποιητές ή Ιμβερτοσάπωνες       
Ενώσεις του τεταρτοταγούς αμμωνίου                   
Μη Ιοντικοί Συνθετικοί γαλακτωματοποιητές                      
1) Λιπαρές αλκοόλες                       
2) Εστέρες γλυκερίνης και εστέρες γλυκόζης                    
3) Εστέρες διαιθυλενογλυκόλης (Diethyle glycol esters) 
4) Εστέρες σορβιτάνης ή σπάναι (Spans)             
5) Πολυαιθέρες εστέρων σορβιτάνης ή πολυσορβικά ή
Τουΐναι (Polysorbates ή Tweens)                       
6) Αιθέρες πολυοξυαιθυλενογλυκολών (Macrogol ethers ή
fatty alcohol polyglycol ethers)               
7) Εστέρες πολυοξυαιθυλενογλυκολών  (Macrogol esters ή fatty
alcohol polyglycol esters)            
8) Poloxalkols                       
9) πακανολαμίδια λιπαρών οξέων             
Συνεργασία και ανταγωνισμός                    
των γαλακτωματοποιητικών παραγόντων 

Kεφάλαιον 4 Έτερα συστατικά των γαλακτωμάτων

Εισαγωγή                  
Αντιοξειδωτικά                      
Συντηρητικά               
– Αλκοόλη                
– Βενζοϊκό Οξύ (Benzoic acid).                  
– Σορβικό Οξύ (Sorbic acid)                      
– Εστέρες του παρα-υδροξυβενζοϊκού Οξέος      
– Bronopol                
–        Τεταρτοταγή Αμμωνιοπαράγωγα
–         (Quaternary Ammonium Compounds)      
Χλωροκρεσόλη (Chlorocresol)                  
Φαινυλαιθυλαλκοόλη (Phenethyl alcohol)              
Φαινοξυαιθανόλη (Phenoxyethanol)                       
Οργανικές Ενώσεις Υδράργυρου (organic mercurial compounds)        
Χλωροφόρμιο (Chloroform)                        
Χρωστικές                 
Η ταξινόμιση των χρωστικών γίνεται με διάφορους τρόπους                   
Ταξινόμηση των χρωστικών ανάλογα με την προέλευσή τους    
Βελτιωτικά Γεύσης και Οσμής                     
α) Αρωματικά έλαια:             
β) Συνθετικά αρώματα                     
Υγροσκοπικές  Ουσίες  (Humectants)                   

Kεφάλαιον 5 Παράγοντες που επηρεάζουν τον τύπο ενός γαλακτώματος
Εισαγωγή                  
Παράγοντες               
Η Τιμη HLB (HLB Value)                 
Προσδιορισμός του Τύπου ενός  γαλακτώματος              
1) Έλεγχος αναμίξεως (έλεγχος αραίωσης) (Dilution test)         
προσδιορισμός                    
2) Έλεγχος με χρωστικές (Dye test)                      
Προσδιορισμός                    
3) Έλεγχος αγωγιμότητας (Conductivity test)                   

Kεφάλαιον 6 Οι ιδιότητες ενός γαλακτώματος και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν
Εισαγωγή                  
Διαφανή και Έγχρωμα  γαλακτώματα                    
Σχηματισμός  Κρέμας (Creaming) και η Καθίζηση (Sedimentation)                  
Κροκίδωση ή συσσωμάτωση και Συνένωση ή Θραύση ή  Σπάσιμο                  
Αναστροφή Φάσεων                        
Μέτρηση Μεγέθους Σωματιδίων                 
Βασικές γνώσεις Ρεολογίας                      
Κατηγορίες Υγρών από Ρεολογικής πλευράς      
α) Νευτωνικά ρευστά            
β) Πλαστικά ρευστά              
γ) Ψευδοπλαστικά ρευστά               
δ) Διασταλτικά ρευστά                      
Θιξοτροπία                
Παράγοντες  που Επηρεάζουν τις Ρεολογικές  και          
Θιξοτροπικές Ιδιότητες των Υγρών            
Μέθοδοι προσδιορισμού του Ιξώδους                   
Προσδιορισμός ιξώδους Νευτωνικών ρευστών                
Προσδιορισμός ιξώδους μη Νευτωνικών ρευστών          
Πλεονεκτήματα περιστροφικών ιξωδομέτρων                   
α) Νευτωνικό ρευστό            
β) Μη Νευτωνικό ρευστό                   

Kεφάλαιον 7 Ορισμένες βασικές φυσικές κατεργασίες και μηχανήματα
που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γαλακτωμάτων
103
Εισαγωγή                  
Η Λειοτρίβηση                       
Το Κοσκίνισμα                      
Η Κατάταξη των Κόνεων                  
Η ανάμιξη των Υλικών                      
Αναμικτήρες γαλακτωματοποίησης           
1) Η συνήθης ανατάραξη (ordinary agitation or shaking) 
2) Το γουδί (ιγδίον, mortar) και το γουδοχέρι (κόπανος, pestle) 
3) Ο μικρός οικιακός ηλεκτρικός αναμικτήρας τροφίμων (mixer) 
4) Ο οικιακός ηλεκτρικός αναμικτήρας ρευστοποίησης (blender)   
5) Ο ομοιογενοποιητής (homogenirer)                   
6) Μερικές από τις σύγχρονες συσκευές               

Kεφάλαιον 8 Βασικές πρακτικές γνώσεις για τη χρήση του
γουδιού

Εισαγωγή                  
Η αγγλική Μέθοδος  (The English Method)                       
Η Ηπειρωτική Μέθοδος  (Continental Method ή Μεθοδος   4-2-1)  
Μερικά Ειδικά γαλακτώματα                       
α) γαλακτώματα από σπόρους                  
β) γαλακτώματα σαλόλης (Phenyl salicylate)                    

Kεφάλαιον 9 Γαλακτώματα που χορηγούνται από το στόμα
Εισαγωγή                  
Παραδείγματα                       
Μουρουνελαίου γαλάκτωμα με ακακία (παρασκευή με χρήση
της  αγγλικής  Μεθόδου)              
Μέθοδος παρασκευής:                   
Φυστικελαίου γαλάκτωμα με ακακία (Παράδειγμα με τη χρήση
της Ηπειρωτικής Μεθόδου)                    
Καστορέλαιου γαλάκτωμα NFV                 
Μουρουνέλαιου γαλάκτωμα με Υποφωσφορώδη  άλατα NF VII   
Μουρουνέλαιου γαλάκτωμα με αυγό NF VII                      
Βαζελίνης  γαλάκτωμα NF V                       
Αμυγδαλών γαλάκτωμα USP IX                
Αζαφέτιδος  γαλάκτωμα USP XI                
Μουρουνέλαιου γαλάκτωμα USP Cod Liver Oil Emulsion USP   
Παραφινελαιου γαλακτωμα USP Liquid Petrolatum Emulsion USP   
Μουρουνέλαιου και βύνης  Ζυθοποιΐας  γαλάκτωμα NF              
Cod Liver Oil with Malt Emulsion NF
Παραφινέλαιου και Φαινονοφθαλεΐνης  γαλάκτωμα NF                
Ελαίου Τερεβινθίνης γαλάκτωμα NF                      
Χλωροφορμίου γαλάκτωμα USP VIII         
Γαλάκτωμα Εκχυλίσματος  αρρενοπτέριδος B.P.C.                    
Χλωροφορμίου γαλάκτωμα B.P.C. .                     
Παραφινέλαιου γαλάκτωμα B.P.C. .                      
Παραφινέλαιου και Υδροξειδίου του Μαγνησίου γαλάκτωμα B.P.C.   
Παραφινέλαιου και Φαινολοφθαλεΐνης  γαλάκτωμα B.P.C.         
Παραφινέλαιου και Κασκάρας γαλάκτωμα B.P.C..                      
Ελαίου Μέντας  γαλάκτωμα B.P.C.                        
Παραφινέλαιου γαλάκτωμα USP XIII                      
Γαλάκτωμα Ζελατίνης  Τύπου Α Με Υψηλό Ιξώδες  και  Χαμηλή
περιεκτικότητα σε Έλαιο               
Ένα Σύγχρονο γαλάκτωμα Εσωτερικής Χρήσης (Τύπου O/W)  

Kεφάλαιον 10 Γαλακτώματα για εξωτερική χρήση
α. Ρευστά ή  Ημίρρευστα γαλακτώματα Εξωτερικής  χρήσης
Εφαρμογές  (Applications)             
Βενζοϊκού Βενζυλίου Εφαρμογή BP 1988            
Δικοφανής  Εφαρμογή B.P.C.                    
Βάμμα - Βενζολίου Εξαxλωριούχου Εφαρμογή B.P.C.   
Χρίσματα (Liniments)                       
Τερεβινθίνης  Χρίσμα BP 1988                  
Λευκό Χρίσμα BP 1988                  
Σάπωνος  Χρίσμα Ρ B.P.C.                       
Διαλύματα (Lotions)                     
Καλάμινης  πλύμα Ελαιώδες  BP 1980                
Υδροκορτιζόνης  πλύμα B.P.C. .                
β. Ημιστέρεα γαλακτώματα Εξωτερικής  Χρήσης
Περί αλοιφών            
Τύποι αλοιφών                 
Ελαιώδεις  βάσεις  (Oleaginus bases)                  
Έκδοχα για τις αλοιφές του τύπου “ελαιωλείς βάσεις”   
Λευκή αλοιφή USP XX                    
Κίτρινη αλοιφή USP XX                   
Κίτρινη  αλοιφή USP XIII                   
Αλοιφή Παραφίνης B.P. 1932                    
Αλοιφή Σαλικυλικού Οξέος B.P.1932                    
Αλοιφή Βορικού Οξέος B.P.C. .                 
Αλοιφή Καλάμινης  B.P.C.               1
Αλοιφή Οξειδίου του Ψευδαργύρου Ι.Φ.      
Αλοιφή Υδροκορτιζόνης  και Νεομυκίνης  Ι.Φ.        
Αλοιφή βενζοκαΐνης , Συνθέτη B.P.C.                    
Αλοιφή αντιρρευματική Ι.Φ. .               
Αλοιφή ιωδίου NF             
Αλοιφή αμιδοxλωριούχου Υδραργύρου και ανρακόπισσας  B.P.C.   
Αλοιφή αμιδοxλωριούχου Υδραργύρου και ανρακοπίσσας  με
Σαλικυλικό Οξύ B.P.C.                
Απορρόφησες βάσεις                    
Εισαγωγή                  
Μίγματα ζωικών στερολών με βαζελίνη                 
Απλή αλοιφή BP 1932                    
Λανολίνη Ή Λανολίνη Ένυδρος                   
Lanolin, Hydrous Wool Fat, Adeps Lanae Hydrosus       
Υδρόφιλη
η βαζελίνη USP XIII Hydrophilic Petrolatum USP XIII                   
Απορροφώσα βάση U.I.H. Absorption base U.I.H.                      
Αλοιφή ΕΡΙΟ- αλκοολών BP Ointment of Wool Alcohols BP  
Ελαιώδης  κρέμα B.P. Oily cream B.P.                 
– Διατήρηση              
Αλοιφή Σαλικυλικού Οξέος  και Θειου B.P.C. Salicylic Acid and
Sulphur Ointment B.P.C.             
Απορροφώσες βάσεις που χρησιμοποιούν το σύστημα κερί
μέλισσας-   βόρακα             
Η ψυχρή κρέμα                    
Ψυχρή Κρέμα,  Αλοιφή Ροδόνερου, Κηρωτή του Γαληνού    
Ψυχρή Κρέμα U.S.P. XX Cold Cream U.S.P. XX           
Απορρόφησα βάση με Εστέρα Σορβιτάνης                     
Η υδρόφιλη αλοιφή της U.S.P.                    
Υδρόφιλη αλοιφή USP XX Hydrophilic Ointment USP XX          
– Μέθοδος παρασκευής                 
Βάσεις αλοιφών που απομακρύνονται με Νερό               
(Water removable bases)   
Εισαγωγή                  
Η υδατική φάση               
Η ελαιώδης φάση            
Ο γαλακτωματοποιητής                    
Η μέθοδος παρασκευές                    
Οι παράγοντες                
Οι ιδιότητες                      
Βάσεις αλοιφών που απομακρύνονται με το νερό και περιέχουν
σάπωνες του στεατικού οξέος με αλκαλικές ουσίες                 
Κρέμα Στεατικού Καλίου, Εξαφανιζόμενη Κρέμα Νο 1                 
Κρέμα Στεατικού Καλίου και βόρακα, Εξαφανιζόμενη Κρέμα Νο 2        
Κρέμα Στεατικής  Τριαιθανολαμίνης                        183
Κρέμα Ισταμίνης                   
Κρέμα Αντιαλλεργική                       
Κρέμα Αντιρευματική                        
Βάσεις αλοιφών που απομακρύνονται με το νερό και περιέχουν
λαουρυλοθειϊκό νάτριο                 
Γαλακτωματοποιητικός κήρος ή  ανιοντικός  γαλακτωματοποιητικός
κηρός             
Γαλακτωματοποιητική  αλοιφή B.P. 1988              
Υδατική Κρέμα B.P. 1988 Aqueous Cream B.P. 1988
Γαλακτωματοποιητική αλοιφή Ένυδρη               
Κρέμα Καλάμινης B.P.C.                
Αλοιφή Βενζοϊκού Οξέος  Σύνθετη BP 1988                     
Κρέμα Σαλικυλικού Οξέος  και Θείου BP 1980                
Κρέμα Λαουρυλοθεϊκού Νατρίου Νο 1                  
Κρέμα Λαουρυλοθειϊκού Νατρίου Νο 2                  
Κρέμα Λαουρυλοθειϊκού Νατρίου Νο 3                  
Βάσεις αλοιφών που απομακρύνονται με το νερό και
περιέχουν   κετριμίδιο                    
Κατιοντικός γαλακτωματοποιητικός  Κηρός                      
Κατιοντική γαλακτωματοποιητική αλοιφή                
Κατιοντική αλοιφή, Ένυδρη Κατιοντική Κρέμα BP 1988                
Βάσεις αλοιφών που απομακρύνονται με το νερό και περιέχουν
μη ιοντικούς γαλακτωματοποιητές                     
Κρέμα αυτο- γαλακτωματοποιούμενης  Μονοστεατικής
γλυκερίνης              
Γαλακτωματοποιητικός  Κηρός  μη Ιοντικός                      
Γαλακτωματοποιητική αλοιφή, μη Ιοντική               
Γαλακτωματοποιτική αλοιφή μη Ιοντική, Ένυδρη   
Κρέμα Χρωρεξιδίνης  B.P.C.                      
Κρέμα Υδροκορτιζόνης  B.P.C.                  
Κρεμώδης   βάση με Μίγμα Span και Tween No 1          
Κρέμα με Span και Tween No 2                 
Υδατοδιαλυτές   βάσεις                    
Ιδιότητες των πολυαιθυλενογλυκολών       
Υδατοδιαλυτη αλοιφη βαση              
Βαση Carbowax-Glycol Carbowax- glycol base               
Modified Landon- Zopf base                      
Αλοιφή αναλγητική Ιταλ.Φαρμ.
Unguento Analgesico Ιταλ.Φαρμ.   
Η παραγωγή των αλοιφών              
Παραγωγή με μηχανική ενσωμάτωση                    
Παραγωγή με τήξη (Preparation by Fusion)                      
Παραγωγή με χημική αντίδραση (Preperation by Chemical Reaction)
Η Χορήγηση των αλοιφών               
α. Ημιστέρεα ή  Στέρεα Γαλακτώματα Εξωτερικής  χρήσης
του Τύπου Υγρό σε Στέρεο                       
Πηκτώματα Υδρόφ

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
Κακή Καλή