Κλινική Διατροφή
- ISBN: 9789603946472
- Εκδότης: ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ
- Σελίδες: 636
- Διαστάσεις: 17Χ24
- Έτος Έκδοσης: 2010
47,77€
Χωρίς ΦΠΑ: 45,07€
Κλινική Διατροφή επικεντρώνεται στον βαρέως πάσχοντα ασθενή που έχει διαταραγμένο μεταβολισμό. Με περιεχόμενο που μοιάζει εκείνο του βιβλίου Διατροφή & Μεταβολισμός εξετάζει την κλινική διατροφή σε σχέση με τα συστήματα του σώματος, διευκολύνοντας τον σπουδαστή να την κατανοήσει καλύτερα. Καλύπτοντας την επιστημονική βάση της διατροφικής υποστήριξης και της ιατρικής δεοντολογίας, το βιβλίο τελειώνει με την περιγραφή κλινικών περιστατικών. Οι διατροφολόγοι, οι διαιτολόγοι και οι σπουδαστές αυτού του τομέα θα βρουν στο βιβλίο αυτό ένα σημαντικό βοήθημα, ενώ οι βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ιατρικών σχολών και οι ασχολούμενοι με τη διδασκαλία και την έρευνα στον τομέα της διατροφής θα βρουν στην Κλινική Διατροφή μια χρήσιμη προσθήκη στα ράφια τους.
1 Αρχές Κλινικής Διατροφής: Αντιπαραθέτοντας την πρακτική εφαρμογή της διατροφής στην υγεία και τη νόσο
Marinos Elia
1.1 Εισαγωγή
1.2 Το εύρος των διατροφικών προβλημάτων
1.3 Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
1.4 Οδοί αντιμετώπισης
1.5 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
2 Διατροφική αξιολόγηση
Khursheed N Jeejeebhoy and Mary E Keith
2.1 Εισαγωγή
2.2 Κλινική αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης
2.3 Ανθρωπομετρική αξιολόγησητης κατάστασης θρέψης
2.4 Βιοχημικοί δείκτες της κατάστασης θρέψης
2.5 Ανοσολογική αξιολόγησητης κατάστασης θρέψης
2.6 Λειτουργικοί έλεγχοιτης δυσθρεψίας
2.7 Εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης στην λήψη κλινικών αποφάσεων
2.8 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
3 Υπερσιτισμός
Gema Frühbeck
3.1 Εισαγωγή
3.2 Αιτιολογία
3.3 Κλινική εμφάνιση
3.4 Κλινική αξιολόγηση
3.5 Θεραπευτικές προσεγγίσεις
3.6 Πρόληψη
3.7 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
Ενδιαφέροντες δικτυακοί χώροι
4 Υποσιτισμός
Anura V Kurpad
4.1 Εισαγωγή
4.2 Παθοφυσιολογία του υποσιτισμού
4.3 Παθοφυσιολογία του επιπλεγμένου με στρες υποσιτισμού
4.4 Χρόνιος υποσιτισμός
4.5 Υποσιτισμός στα ηλικιωμένα άτομα
4.6 Αξιολόγηση του υποσιτισμού
4.7 Αντιμετώπιση
4.8 Πιθανά προβλήματαμε τη συμπληρωματική διατροφήστον υποσιτισμό
4.9 Πρόληψη
4.10 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
5 Διαταραχές του μεταβολισμού
Luc Tappy, Jean-Marc Schwartz
5.1 Εισαγωγή
5.2 Ενεργειακή πρόσληψη, υγεία και μακροζωία
5.3 Το μεταβολικό σύνδρομο
5.4 Παθοφυσιολογία της αντίστασηςστην ινσουλίνη
5.5 Αντίσταση στην ινσουλίνη
5.6 Ο ρόλος της αφθονίας στον διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία
και την ιδιοπαθή υπέρταση
5.7 Οινόπνευμα
5.8 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
6 Διαταραχές λήψης τροφής
Janet Treasure and Tara Murphy
6.1 Εισαγωγή
6.2 Ιστορικό
6.3 Αιτιολογία
6.4 Κλινικά χαρακτηριστικά
6.5 Επιδημιολογία
6.6 Αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας
6.7 Ιστορικό
6.8 Αιτιολογία
6.9 Κλινικά χαρακτηριστικά
6.10 Επιδημιολογία
6.11 Αντιμετώπιση
6.12 Συνοσηρότητα με σωματικά προβλήματα
6.13 Ιστορικό
6.14 Αιτιολογία
6.15 Κλινικά χαρακτηριστικά της BED
6.16 Σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής
6.17 Πρόγνωση των διαταραχών λήψης τροφής
6.18 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
7 Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις τροφές
Simon H Murch
7.1 Εισαγωγή
7.2 Τροφική δυσανεξία
7.3 Τροφική αλλεργία
7.4 Τύποι τροφικής αλλεργίας
7.5 Τύποι απαντήσεων στην τροφική αλλεργία
7.6 Διαγνωστικά κριτήρια για την τροφική αλλεργία
7.7 Τροφο-ευαίσθητη εντεροπάθεια
7.8 Συγκεκριμένες τροφικές αλλεργίες
7.9 Πολλαπλή τροφική αλλεργία
7.10 Επιστημονικό υπόβαθρο: οι βασικοί μηχανισμοί της ανοσολογικής
απάντησης στα διατροφικά αντιγόνα
7.11 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
8 Διατροφική υποστήριξη
Karin Barndregt and Peter Soeters
8.1 Εισαγωγή
8.2 Καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες
8.3 Σίτιση από το στόμα και από του στόματος συμπληρώματα διατροφής
8.4 Σίτιση μέσω εντερικού καθετήρα
8.5 Φάρμακα και εντερική σίτιση
8.6 Παρεντερική διατροφή
8.7 Ειδικά θέματα προς μελέτη σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη
8.8 Μελλοντικές κατευθύνσεις
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
Χρήσιμες ιστοσελίδες
9 Ζητήματα δεοντολογίας και διατροφή
John MacFie
9.1 Εισαγωγή
9.2 Ένα σύντομο ιστορικό της ιατρικής δεοντολογίας
9.3 Ιατρική δεοντολογία: η προσέγγιση των “τεσσάρων αρχών”
9.4 Ορισμοί και όροι της δεοντολογίας
9.5 Ορισμένα συνήθη ηθικά διλήμματα
9.6 Μπορούμε να το αντέξουμε; Η αρχή της δικαιοσύνης
9.7 Επιβεβλημένη σίτιση
9.8 Συγκρούσεις μεταξύ συγγενών, φίλων ή οικείων προσώπων
και φροντιστών
9.9 Η εφαρμογή των αρχών της δεοντολογίας στην τεχνητή διατροφική
υποστήριξη: κλινικά σενάρια
9.10 Κλινικές οδηγίες στην δεοντολογική φροντίδα
9.11 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
10 Το γαστρεντερικό σύστημα
Miguel A Gassull and Eduard Cabré
10.1 Εισαγωγή
10.2 Κοιλιοκάκη
10.3 Τροπική εντεροπάθεια και τροπική κοιλιοκάκη
10.4 Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
10.5 Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και εκκολπωματική νόσος
10.6 Προοπτικές για το μέλλον
Αναφορές και πρόσθετη βιβλιογραφία
11 Διατροφή στην ηπατική νόσο
Marietjie G Herselman, Demetre Labadarios, Christo J Van Rensburg,
and Aref Haffejee
11.1 Εισαγωγή
11.2 Νόσοι του ήπατος
11.3 Εργαστηριακή αξιολόγηση της ηπατικής λειτουργίας
11.4 Εκδηλώσεις και επιπλοκές της κίρρωσης
11.5 Διατροφική αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου
11.6 Προοπτικές για το μέλλον